גיבורת החודש- נינה
את נינה הכרתי לראשונה לפני עשור בביקור חירום בשבת בצהריים.
היא נישאה למרפאה על ידיו של עינן כשהיא סובלת מסימני הרעלה קשים כתוצאה מבליעה של חומר הדברה. המצב לא היה פשוט, היא פרכסה, בקושי הגיבה ולא הצליחה לעמוד על רגליה. כבר אז הבנתי שמדובר בלוחמת! טיפול קצר של כמה שעות והיא נעמדה על הרגליים והסימנים נעלמו כלא היו.
מאז אותו הביקור בשבת בצהריים חלפו הרבה שנים ונינה לצד בעליה אליתה ועינן ואחותה הצעירה ג'ני (כלבת טרייר צעירה ומקסימה בפני עצמה) פקדו את המרפאה במסירות והקפדה. פעם לחיסון שגרתי, פעם לטיפול בפצעי נשיכה, פעם לכאב בגב ופעם סתם להתייעצות ולהתעדכן במה שחדש. ישנו מגוון רב של לקוחות במרפאה אבל משפחת גרוסר הם מסוג הלקוחות שתמיד כיף לפגוש היות וכל ביקור מלווה בסיפור מעניין, תמיד מתעניינים בשלומנו באכפתיות רבה ותמיד אבל תמיד עם חיוך גדול.
הכל השתנה בדצמבר 2023 כשנינה הגיעה למרפאה ונראתה כבויה וחלשה באופן חריג. היא התקשתה ללכת על רגליה, נשמה במהירות וסבלה מחום גבוה, הגדלת קשרי לימפה וצהבת. בדיקות הדם שערכנו לה הצביעו על כשל כבד והתפתחות של דלקת לבלב. בבדיקת האולטרסאונד שערכנו ראינו שהטקסטורה של הטחול של נינה שונה מהרגיל וחשדנו שהמצב כולו משני לגורם אחר שמסתתר בגוף. נינה אושפזה במרפאה, החלה לקבל טיפול תומך לכבד ולדלקת הלבלב ובמקביל שלחנו מספר בדיקות מעבדה לגורמים אפשריים למצב. כחלק מבדיקות אלו נלקחו תאים מקשרי הלימפה המוגדלים והוכנו מהם משטחים מיקרוסקופים שנשלחו להערכה ציטולוגית על ידי מומחה.
לצערנו התשובות לא איחרו לבוא, נינה נמצאה שלילית לכל הגורמים הזיהומיים שעשויים להוביל למצב אולם בקשרי הלימפה שלה נמצאו תאים לימפוציטים רבים עם מאפיינים ברורים של סרטן ממאיר ולמעשה בשלב זה היא אובחנה כסובלת מסרטן מסוג לימפומה.
לימפומה היא אולי הסרטן השכיח ביותר בכלבים וחתולים. מדובר בסרטן שמקורו בתאים לימפוציטים שמקורם לרוב בקשרי הלימפה, הטחול או מח העצם (ואז נקראת לוקמיה). לימפומה כמרבית סוגי הסרטן שכיחה בבעלי חיים מבוגרים אם כי לעיתים ניתן למצוא אותה גם בבעלי חיים צעירים ואפילו בגורים. היא מתרחשת כאשר תאים לימפואידים מאבדים מסיבה כלשהי את הבקרה שלהם ומתחלקים ללא הפסקה עד ליצירת גידול המתפשט בהדרגה לרקמות הגוף.
נהוג לסווג את סוגי הלימפומה על פי מיקום ברקמות הגוף כגון:
לימפומה מולטיצנטרית- המערבת את קשרי הלימפה. (הלימפומה השכיחה בכלבים).
לימפומה אלימנטרית- המערבת את מערכת העיכול (הלימפומה השכיחה בחתולים).
לימפומה מדיאסטינאלית- לימפומה הפוגעת במדיסטינום (בבית החזה).
לימפומה קוטנאית- לימפומה המערבת את העור.
לאחר אבחון של לימפומה בבעל חיים נהוג לבצע בדיקות נוספות על מנת לקבוע Staging של המחלה כלומר מידת ההתפשטות של המחלה ואילו איברים היא מערבת. במקרה של נינה נראה שמדובר בלימפומה מולטיצנטרית בדרגה 4 המערבת ככל הנראה את קשרי הלימפה הכבד והטחול.
לצערנו לא ניתן לרפא לימפומה מסוג זה ומרבית הכלבים ימותו ללא טיפול תוך כחודש ממועד האבחון. הטיפול המומלץ במחלה הוא כימותרפיה ומטרתו לאפשר לבעל החיים להמשיך לחיות ללא סימני מחלה או עם סימנים קלים שאינם פוגעים משמעותית באיכות חייו למשך כמה שיותר זמן. קיימים מספר פרוטוקולים אפשריים לטיפול כימותרפי בלימפומה מסוג זה אשר שונים אחד מהשני במשך הזמן הפוטנציאלי הממוצע שהם מאפשרים, אופן מתן התרופות (מתן תוך ורידי/ מתן פומי וכו'), עלויות וכו'.
לאחר שנבחנו כל אפשרויות הטיפול בחרנו בפרוטוקול טיפול מתאים עבור נינה. במקרה זה נבחר פרוטוקול מסוג CHOP המשלב שימוש בשלוש תרופות כימותרפיות: Vincristine, Cyclophosphamide, Doxorubicin וסטרואיד מסוג פרדניזון.
המשמעות הלכה למעשה היא שמאז האבחון ולמשך 19 שבועות שלמים נינה בליווי אחותה ג'ני ובעליה אפרת ועינן מתייצבים אחת לשבוע במרפאה. בכל ביקור נינה עוברת בדיקה פיזיקלית ובדיקת דם בה אנו בודקים שהיא כשירה לקבל את הטיפול הכימותרפי ואז בהתאם לפרוטוקול הטיפול ניתנת לה התרופה המתאימה. לעיתים מדובר במתן תוך ורידי ולעיתים במתן פומי. במקביל יש להתמודד עם תופעות הלוואי כגון בחילות וחוסר תאבון. והכל, אבל הכל כדרכם של משפחת גרוסר מלווה בחיוך.
כבר אמרנו לכם שנינה היא לוחמת! התגובה שלה לטיפול הכימותרפי הייתה כמעט מיידית. היא החלה להראות חזקה יותר וערנית, התאבון השתפר פלאים, קשרי הלימפה החלו לחזור לגודלם המקורי והערכים החריגים בבדיקות הדם התנרמלו. למעשה לאחר מספר שבועות של טיפול כימותרפי סימני המחלה של נינה נעלמו כמעט לחלוטין וקשרי הלימפה חזרו לגודלם המקורי. לא הכל עבר חלק והיו טיפולים שלאחריהם פיתחה תופעות לוואי אך גם עם אלו התמודדה בגבורה ובחן.
שורות אלה נכתבות 60 יום לאחר מתן הטיפול הכימותרפי האחרון ובביקור האחרון נינה נראתה מצוין ונמצאת במצב המוגדר רימיסיה (מצב בו סימני המחלה נעלמים לגמרי או נסוגים כמעט לחלוטין). לצערינו הרמיסיה לא תימשך לנצח ומבחינה סטטיסטית כ 50% מהכלבים שיטופלו בפרוטוקול יזכו לחיות כשנה שלמה ואף יותר ללא סימני מחלה. איננו יודעים כמה זמן תמשך הרמסיה של נינה וכמה זמן נצליח לאפשר לה לחיות אך בכל ביקור היא מזכירה לנו מחדש כמה שווה כל יום במחיצתה.
גיבורה אמיתית כבר אמרנו?!