הכשת נחש
עונת הקיץ נפלאה לחיות המחמד שלנו. אולם, הקיץ גם טומן בחובו מספר סכנות פוטנציאליות לחיות המחמד, כשהבולטת בהן היא הסכנה מהכשת נחש.
הרוב המוחלט של הכשות נחש בארץ (באנשים כמו גם בבעלי חיים) נגרמות על ידי נחש הצפע הארץ ישראלי. הצפע, הוא הנחש הארסי הנפוץ במזרח התיכון בכלל ובישראל בפרט, השייך למשפחת הצפעיים, שתפוצתו רחבה וכוללת בנוסף לצפון שראל ומרכזה, גם את המדינות השכנות לנו - סוריה, לבנון וירדן. הצפע הארץ ישראלי מאופיין בגוף רחב המסתיים בזנב צר, והוא עשוי להגיע לאורך מרשים. ראשו בעל צורת V אופיינית, ואת גופו מעטר פס עקלקל מקצה הזנב ועד לראש שלעיתים נראה כרצף מעוינים מחוברים. הצפע ניזון בעיקר מיונקים קטנים אותם הוא צד בזריזות רבה תוך שימוש בשני ניבים חלולים דרכם מוזרק הארס הקטלני. כאן המקום להזכיר כי מדובר בחיה מוגנת וחל איסור להורגה במידה ונתפסה בשבי.
ארס הצפע מכיל לא פחות מ-30 תרכובות רעל, היוצרות שילוב קטלני לבני אדם ולבעלי חיים כאחד. בין תרכובות אלו ניתן למצוא פרוטאזות (בעלות יכולת לפרק חלבונים), המורגינים (תרכובות הגורמות לדלקת בכלי הדם, וכתוצאה מכך מביאות לעליה בחדירות כל הדם ולבריחת נוזל מהם), פוספודיאסטראזים (תרכובות הפוגעות במערכת קרישת הדם), נוירוטוקסינים (בעלי השפעה על מערכת העצבים) וקרדיוטוקסינים (תרכובות בעלות השפעה שלילית על הלב).
מרבית הכשות הנחש בישראל מתרחשות בין החודשים מאי- אוקטובר בשעות הצהריים והערב המוקדמות. חומרת ההכשה נגזרת מספר משתנים, ביניהם:
-
מקום ההכשה.
-
מסת גופו של הבעל החיים המוכש.
-
גיל הנחש וגודלו.
-
פרק הזמן שחלף מאז הכיש הנחש בפעם הקודמת להכשה הנוכחית.
מחקרים שנערכו ב כלבים שהוכשו על ידי צפע הראו כי כלב שהוכש בגפיים הוא בעל סיכוי גבוה יותר למות ביחס לכלב שהוכש באזור הראש והצוואר. באופן דומה, נמצא כי כלבים בעלי מסת גוף נמוכה (מתחת 15 ק"ג) הם בעלי סיכון גבוה לתמותה בעקבות הכשת נחש לעומת כלבים בעלי מסת גוף גבוהה יותר.
חתולים נחשבים עמידים יותר להכשות נחש מאשר כלבים, וניתן לשער כי מדובר בשילוב של זהירות והימנעות מהכשה לצד יכולת התמודדות טובה יותר עם הארס. עם זאת, מניסיוני, אין לזלזל במקרי הכשה בחתולים, היות וגם במקרה זה, מדובר מצב חירום אמיתי, המצריך טיפול וטרינרי מהיר.
הסימנים הקליניים המופיעים לאחר הכשה הם מגוונים ועלולים להתפתח באופן מידי או לאחר מספר שעות, ובין היתר כוללים :
-
נפיחות, אדמומיות, דימום וכאב באזור ההכשה.
-
סימני שיניים באזור ההכשה - לעיתים אך לא תמיד.
-
נשימה מהירה.
-
הגדלה של קשרי לימפה.
-
בצקות מפושטות.
-
ריור.
-
דימום תת עורי.
כאמור, הכשת נחש נחשבת מקרה חירום. יש חשיבות גדולה להענקת טיפול רפואי גם במידה ובעל החיים נראה "לגמרי בסדר" מיד לאחר ההכשה, היות והסימנים הקליניים עלולים להופיע גם לאחר מספר שעות. במידה ובעל החיים שלכם הוכש, יש להרגיעו, להפחית את רמת הפעילות שלו ולהגיע במהירות האפשרית למרפאה.
בעת ההגעה למרפאה נבצע בדיקה פיזיקלית מלאה ובדיקות דם שיאפשרו אבחון ואומדן של חומרת הנזק שנגרמה. הטיפול יכלול לרוב אשפוז תחת השגחה צמודה, מתן נוזלים תוך ורידיים, אנטיביוטיקה, אנטי-היסטמינים ושיכוך כאבים. במידה וידרש, ניתן גם נוזלים קולואידיים כמו פלזמה והטסטארצ'. נסיוב נגד ארס הנחש (אנטי-ונום) זמין לשימוש גם בבעלי חיים, והשימוש בו מומלץ בעיקר במקרים בהם נראית פגיעה מערכתית המתבטאת בסימני שוק, בבעיות קרישה ועוד. במהלך האשפוז ננטר את חיית המחמד שלכם להתפתחות הפרעות בקצב הלב, החמרה בתפקודי הקרישה, ירידה בלחץ הדם, פגיעה מערכתית באיברים נוספים כמו כבד, כליות ועוד.
לסיכום, חשוב להדגיש שוב כי הכשת נחש מהווה סכנת חיים. הגעה מהירה למרפאה תוך שמירה על רוגע והורדת רמת הפעילות של בעל החיים שלכם עשויה להוות גורם מכריע ביכולתו להתמודד עם ההכשה.
צוות המרפאה זמין עבורכם 24 שעות במקרי הכשת נחש או במקרי חרום אחרים. שיהיה לכולנו קיץ מהנה ובטוח.